Wat is Space Age design? Dit moet je weten!

Wat is Space Age design? Dit moet je weten!

De tijd is eindelijk aangebroken, trek dat astronautenpak maar uit de kast en laat die spaceshuttle vast warmlopen want in dit blog gaan we je alles vertellen over het waanzinnige Space Age design uit de jaren 50/60. Hoe is Space Age Design ontstaan en wat zijn de kenmerken van Space Age Design? Waar kun je het kopen en wat zijn bekende Space Age designs en designers? Jeetje wat een vragen allemaal! Wij hebben hier de complete gids voor je, na het lezen van dit blog ben jij een absolute expert op het gebied van Space Age, dat beloven we.

Dit is Space Age design en zo is het ontstaan

Space Age design ball chair van Aero Aarnio

We reizen voor het ontstaan van Space Age design helemaal terug naar begin jaren 50. Na het gebruik van atoombommen in de tweede wereldoorlog, voelde de bevolking zich bedreigd door kernenergie. Bewust van deze dreiging begon de wetenschap centraal te staan. Hierdoor waren er in deze tijd dan ook raketsnelle (woordgrapje) ontwikkelingen op het gebied van technologie, en groeide de fascinatie voor het heelal en de ruimtevaart. De Verenigde Staten en de Sovjet-Unie wilden bij deze ontwikkelingen en innovaties allebei het beste jongetje van de klas zijn. Ze streden om ruimtelijke en technologische dominantie, wat uiteindelijk leidde tot de lancering van de Spoetnik 1 (de allereerste satelliet) van de Sovjet-Unie in 1957. De Verenigde staten deed er in 1969 nog een schepje bovenop met de eerste menselijke maanlanding!

Deze gebeurtenissen en ontwikkelingen inspireerden een hele generatie om te dromen van een toekomst in de ruimte. De ruimte werd gezien als een plek van vernieuwing en begon ook door te schemeren in het meubilair!

Wat zijn de kenmerken van Space Age design?

De nieuwe rage rondom ruimteverkenning inspireerde industrieel ontwerpers om te gaan experimenteren met futuristische vormen. Bij de vormen van Space Age design zie je dan ook meestal vloeiende, organische vormen en geometrische structuren. Meubilair in het Space Age design heeft vaak ronde, ovale en bolvormige ontwerpen die doen denken aan ruimteschepen en planeten, denk bijvoorbeeld is aan de typische ufo lampen of een mushroom lamp van Gepo Amsterdam.

Panton S Chair

Een ander onmisbaar kenmerk van Space Age design is het gebruik van innovatieve materialen zoals plastic, glasvezel, acryl en aluminium. Je zult bij Space Age meubilair ook vaak chroom en plexiglas tegenkomen, deze materialen gaan namelijk hand in hand met de futuristische uitstraling en vormen. Het kleurgebruik in Space Age design is vaak ook uitbundig met felle primaire kleuren zoals rood, blauw, groen en geel. Ook werd er wel eens voor minder opvallende kleuren gekozen, bijvoorbeeld wit, zwart, zilver en metallic tinten. Dit geeft dan weer een hele strakke en futuristische uitstraling.

Dit zijn bekende ontwerpers van Space Age design

De ontdekking van nieuwe materialen en technologieën opende de creatieve denkkamers van toenmalig ontwerpers, ze gingen er behoorlijk op los. Je zult vast wel is al wat namen voorbij hebben zien komen, wij zullen hier een paar bekende (en onze favorieten) namen uit deze beweging noemen.

  1. Eero Aarnio

    Misschien wel een van de meest bekende ontwerpers uit dit tijdperk; Eero Aarnio. Aarnio is een Finse binnenhuisarchitect die in 1962 zijn eigen designbureau startte. Aarnio staat voornamelijk bekend om de Ball Chair, die hij één jaar na het starten van zijn bureau introduceerde, knap hoor! Een ander ontzettend bekend design van Aarnio is de Bubble chair van doorzichtig plexiglas. Hoewel deze twee ontwerpen erg iconisch zijn en een duidelijke plek hebben veroverd in de Space Age boeken, heeft hij een nog een stuk meer iconische items ontworpen. Bijvoorbeeld de Pastil Chair, de Pony Chair en de Tomato chair. In zijn oudere jaren begon Aarnio meer traditionele materialen te gebruiken zoals hout.

  2. Verner Panton

    Nóg zo’n bekende naam uit de branche. Panton was een meubelontwerper uit Denemarken en staat vooral bekend om de Panton Chair/ S Chair en het gebruik van felle kleuren in zijn ontwerpen. Hij was in 1960 de eerste ontwerper die een stoel uit één vloeiend stuk plastic ontwierp.

  3. Joe Colombo

    Cesare Colombo, maar beter bekend als Joe Colombo is een echte Italiaanse designmaestro. Colombo was voor een groot deel van zijn leven vooral bezig met schilder- en beeldhouwkunst. In 1955 besloot hij om zijn ontwerpcarrière verder uit te breiden. Een aantal bekende ontwerpen van hem zijn de Elda Chair, Tube chair en de Boby Trolley. Hij werkte het liefste met knal felle kleuren! Joe Colombo is op zijn eigen verjaardag overleden en werd 41 jaar.

  4. Olivier Mourgue

    Deze Franse industrieel ontwerper staat wereldwijd bekend om zijn Djinn Chair, die gebruikt zijn in de film A Space Odyssey uit 2001. Ondanks dat Mourgue ook tekeningen en schilderijen maakte stond hij echt bekend om zijn ontworpen meubels, waar hij trouwens ook talrijke prijzen mee gewonnen heeft. Bijvoorbeeld de Grand Prix National de la création industrielle (1991).

Waar kun je Space Age design kopen en hoe duur is het?

Een hele goede vraag! Space Age meubilair kun je eigenlijk op iedere plek vinden waar je ook ander vintage meubilair kunt scoren. Als je alle plekken wilt weten raden wij je aan om ons blog hierover te lezen. We hebben namelijk 8 tips opgesteld over waar je het best vintage meubilair kunt vinden! Hierbij moeten wij wel vertellen dat we bij onze zoektocht niet altijd Space Age gerelateerde items vinden, hierdoor denken wij dat deze toch wat zeldzamer zijn dan bijvoorbeeld items in Deense stijl.

Over de vraag of Space Age design duur is, valt te discussiëren. Het is namelijk heel erg afhankelijk van de ontwerper van het item, de conditie van het item en waar je het item tegenkomt. We kunnen je wel een algemene prijsklasse geven zodat je een beter idee krijgt van de kosten. Zie hieronder;

  1. Budgetvriendelijke opties

    Dit zijn bijvoorbeeld reproducties of items van minder bekende ontwerpers. De prijs van deze klasse ligt rond de €50,- tot €500,-. Dit is afhankelijk van wat voor soort item je zoekt, in veel gevallen zal decoratie namelijk goedkoper zijn dan een fauteuil.

  2. Middenklasse

    Dit zijn bijvoorbeeld goed bewaarde items van bekendere ontwerpers of heruitgaven van erg populaire designs. De prijsklasse bij deze optie zullen tussen de €500,- en €3.000,- liggen. Dit is natuurlijk ook weer afhankelijk van de designer en wat voor soort item je zoekt.

  3. Zeldzame design stukken

    In deze klassen vallen bijvoorbeeld de originele uitgaven en ontwerpen van de meest bekende designers op Space Age gebied. Vaak zijn deze items dan ook nog in uitstekende staat en zijn ze erg schaars. Denk bij deze optie aan een prijsklasse van ongeveer €3.000,- tot soms wel €10.000,- of hoger.

Space Age als investering

Dat lees je goed inderdaad! Space Age design meubilair kan gezien worden als een investering, net als normaal vintage meubilair. Items van beroemde ontwerpers of zeldzame items kunnen hun waarde behouden of zelfs in waarde stijgen! Investeren in Space Age design kan interessant zijn, maar het vereist wel veel kennis van de markt en de items die je koopt. Net als bij elke andere investering loop je het risico om je inleg te verliezen, maar met goed onderzoek en overwegingen kan de waarde van een Space Age collectie in de loop van tijd sterk toenemen. Let bij het investeren in meubilair wel altijd goed op of het item authentiek is en of het in goede originele staat is. Restauratie kan de waarde flink verminderen als het niet professioneel gedaan is.

Bedankt voor het lezen :)

Volgende
Volgende

Zelf stoelen stofferen? Gebruik dit eenvoudige stappenplan!