Zelf stoelen stofferen? Gebruik dit eenvoudige stappenplan!
Is de bekleding van je stoelen versleten, maar wil je de stoelen niet weg doen? Dan is het her stofferen van de stoel een goede oplossing. Meubels stofferen is een echte ambacht en kun je het beste laten doen door een stoffeerdersbedrijf, maar het is ook eenvoudig zelf te doen! In dit artikel leggen wij jou uit welke materialen je allemaal nodig hebt om een stoel te stofferen en geven we je een overzichtelijk stappenplan.
Waarom zelf stofferen?
Er zijn verschillende redenen waarom je ervoor kan kiezen om zelf je stoel te stofferen. Ten eerste kun je een hoop kosten besparen. De kosten van een stoel laten her stofferen kunnen variëren van € 75,- tot € 550,-, en soms nog meer! Het heeft allemaal te maken met het formaat van de stoel en de complexiteit van de stof en het stofferen. Een fauteuil zal dan ook meer kosten dan een eetkamerstoel.
Het kan ook voorkomen dat er een stoel of fauteuil is die al generaties door gegeven wordt in jouw familie. Als de stoel sentimentele waarde bevat, is het opnieuw stofferen ervan een potentieel goede oplossing. Ook is het opnieuw stofferen van stoelen ontzettend duurzaam! Je geeft de stoel als het ware weer een nieuw leven en je consumeert geen nieuwe meubels en grondstoffen.
Voorbereiding zelf stoelen stofferen
Een goed begin is het halve werk, dat geld ook voor het stofferen van stoelen. Voordat je begint met het stofferen van je stoel is het dan ook verstandig om jezelf af te vragen welke stijl en kleur de stoel moet worden. Moet de stoel opvallen of juist niet? Moet de nieuwe stof een structuur bevatten of moet het juist glad zijn? Stof met een patroon of zonder patroon? Kortom, veel dingen om rekening mee te houden!
Voordat je begint met het stofferen van je stoelen moet je ze ook uit elkaar halen, dit zal je enorm helpen en maakt het een stuk makkelijker. Hier zijn wat handige tips ter voorbereiding:
Maak foto’s van de stoel
Als je duidelijke foto’s van de stoel hebt, wordt het later een stuk makkelijker om hem weer in elkaar te zetten. Als de stoel helemaal kaal is, ziet hij er namelijk heel anders uit!
Verwijder oude stof voorzichtig
De oude stof van de stoel kan erg handig zijn als malletje voor de nieuwe stof, op deze manier verspil je zo min mogelijk stof. Wij raden aan om de oude nietjes met een dunne, platte schroevendraaier voorzichtig los te wippen.
Controleer de vulling
Zeker wanneer de stoel al op leeftijd is, kan het nog wel eens voorkomen dat ook de vulling vervangen moet worden. Deze kun je gewoon op internet bestellen. Bijvoorbeeld bij schuimrubber.nl!
Wat heb je allemaal nodig om een stoel te stofferen?
Voordat je begint met het stofferen van je stoel of fauteuil, is het handig om eerst de benodigde materialen te verzamelen. Ben je benieuwd wat je allemaal nodig hebt? Wij hebben voor het gemak een lijstje gemaakt met wat je allemaal nodig zult hebben:
Nieuwe stof
Spelden
Stift
Nietpistool met nietjes (maximaal 8mm nietjes)
Schaar
Schroevendraaier
Nieuwe vulling (optioneel)
Nieuwe verf of lak (optioneel)
Stappenplan stoel stofferen
Na al die voorbereidende stappen is het nu dan eindelijk tijd om aan de slag te gaan met stofferen. Hieronder hebben we 10 overzichtelijke stappen neergezet waarmee het stofferen van jouw stoelen moeiteloos zal verlopen. Blijf natuurlijk wel voorzichtig en neem voor elke stap de tijd.
Haal de zitting van de stoel
Herstel eventuele beschadigingen aan het frame met nieuwe verf of lak
Leg de oude lap stof op de nieuwe stof en speld deze vast
Teken met de stift een uitlijn van de oude stof op de nieuwe stof
Knip de vorm uit, knip ongeveer 10cm breder dan de lijn die je net getekend hebt, zo kun je de stof straks makkelijker straktrekken.
Leg de zitting van de stoel met het zitvlak naar beneden in het midden van de nieuwe stof
Maak de stof aan een kant vast met een nietje
Trek de stof glad en zet de tegenoverstelde kant van die je net vast hebt gemaakt ook vast
Maak nu de 2 andere kanten vast op dezelfde manier
Ga nu rond de stoel en maak alles vast, vergeet niet de stof ten alle tijden strak te houden. Knip het overschot vervolgens netjes af
En klaar is kees!
Interessant artikel? Deel het!