Wie was Cees Braakman? De mysterieuze topontwerper
De oplettende bezoeker van onze website zal deze naam vast al een keer voorbij hebben zien komen, Cees Braakman. Wij verkopen namelijk soms ook meubels die ontworpen zijn door Cees Braakman! Maar wie is Cees Braakman eigenlijk? Wij zullen jullie er in dit artikel meer over vertellen.
Korte geschiedenis van Cees Braakman
Cees Braakman (1917-1995) is een van de meest invloedrijke meubelontwerpers die Nederland heeft gekend. Cees is in 1917 geboren boven de Pastoe fabriek in Utrecht, waar zijn ouders toen woonde. Hij heeft zijn passie voor meubels niet van een vreemde. Zijn vader, D.L. Braakman, werkte namelijk ook al voor Pastoe en was daar bedrijfsleider en ontwerper! Toen Cees 17 jaar was besloot hij om ook voor Pastoe te gaan werken, waar hij uiteindelijk in 1945 het stokje van zijn vader overnam. Van 1945 tot 1978 was Cees hoofd van de ontwerpafdeling van Pastoe.
Wat heeft Cees Braakman allemaal ontworpen?
Het bedrijf Pastoe wilde zichzelf na de 2de wereldoorlog opnieuw uitvinden, en Cees ging hiervoor op studiereis naar de Verenigde Staten. Hij wilde nieuwe ontwerptechnieken en materialen ontdekken om toe te passen in Nederland. Hij raakte vooral geïnspireerd door de modernistische ideeën van de Amerikanen en toen hij terugkwam in Nederland, ging hij met deze technieken experimenteren. De beroemde SM05 draadstoel, die Cees Braakman in 1953 ontwierp is dan ook geïnspireerd op Charles en Ray Eames. Een andere techniek die Cees toegepast heeft bij Pastoe is het buigen van multiplex, wat hij gezien had bij de Herman Miller company. Deze techniek is terug te zien in de berkenserie van Braakman, die in begin jaren 50 geproduceerd werd. Een ander voorbeeld van deze techniek is te zien bij het DE01 dressoir, de SB02 eetkamerstoelen of de BB04 secretaire!
Eenvoud en functionaliteit stonden bij Cees hoog in het vaandel en hij vond het belangrijk om betaalbare meubels te maken voor zijn mede-Nederlanders. Zijn werk is dan ook goed terug te leiden op deze waarden. In de verdere 50’s en 60’s ging Braakman zich vooral richten op deze waarden, en kwam hij met zijn populaire modulaire opbergsystemen. Bij de maatwerkkasten van Pastoe en Cees Braakman konden klanten zelf houtsoorten en uitvoeringen uitkiezen, om deze vervolgens zelf thuis te monteren. Eigenlijk een soort voorloper op het concept van Ikea, wat in 1978 pas in Nederland kwam!
De teak versie van de Made-To-Measure serie van Braakman won in 1957 zelfs een zilveren medaille op de Triënnale van Milaan! Een jaar na deze prijs introduceerde Cees de U+N kastenserie, die meer formeel was. Een andere bekende serie van Braakman was de Japanse serie, hier werden strakke zwarte metalen poten gecombineerd met hout. Wat nu nog steeds erg hip is!
Het succes van Braakman en Pastoe
In 1913 is ondernemer Frits Loeb begonnen met zelf stoelen produceren voor zijn eigen winkel aan de Ganzenmarkt in Utrecht. Deze Utrechtsche Machinale Stoel- en Meubelfabriek (UMS) groeit al snel uit tot een grotere meubelfabriek met productie voor verschillende verkooppunten. Ondertussen was D.L. Braakman op zoek naar nieuwe, wat zakelijkere ontwerpstijlen. Echter sloeg deze stijl nog niet aan bij het grote publiek, de verkoop verliep moeizaam. Na de 2de wereldoorlog ging dat wel anders.
Cees had het stokje overgenomen, en UMS werd hervormd naar Pas Toe (passe partout). Er werd een duidelijke focus gelegd op opbergmeubelen met hoge functionaliteit. Pas toe sloot zich aan bij de Stichting Goed Wonen, die pleitte voor goedkope, flexibele en lichte meubels in de kleine Nederlandse woningen. Het Made-To-Measure concept, met de ontwerpen van Cees Braakman, was een groot succes in binnen- en buitenland. Naast de zilveren medaille op de 11e Triënnale van Milaan, werden deze ontwerpen van Braakman ook bekroond met de ‘‘Le Signe d’Or’’ in België. De veranderende tijdsgeest van Nederlanders samen met de vormgeving van de collectie van Pastoe, gaan hand in hand en zijn tot op heden een begrip in de Nederlandse meubelbranche.
Ontwerpen van Cees Braakman
Interessant artikel? Deel het!