Hoe herken je echte vintage meubels? Hier moet je op letten

Vintage meubels zijn tegenwoordig helemaal hot, en niet zonder reden! Vintage meubilair voegt net dat stukje extra charme toe aan je woning wat nieuw meubilair simpelweg niet kan. Vintage meubilair is ook super duurzaam, dat is ook een goede reden waarom vintage tegenwoordig zo populair is. Maar wat is vintage nou precies, en hoe kun je het onderscheiden van antiek, retro of modern? In dit artikel vertellen we je wat vintage meubilair precies is, hoe je het kan herkennen en hoe je het kan onderscheiden van vintage/retro-look meubilair.

Wat is vintage eigenlijk?

Vintage is een verzamelnaam voor meubilair dat binnen een bepaalde tijdsperiode valt. Het specifieke tijdskader dat als 'vintage' wordt beschouwd, kan variëren afhankelijk van de persoon aan wie je het vraagt. Over het algemeen mag je een meubel vintage noemen als het ouder is dan 30 jaar, maar jonger is dan 100 jaar. De categorie ‘vintage’ valt nu tussen de tijdsperiode van 1920 en 1990. Meubilair dat ouder is dan 100 jaar wordt beschouwd als antiek, en meubilair dat jonger is dan 30 jaar valt in de categorie modern. Wat verstaan wordt als vintage verschuift dus met de tijd. 10 jaar geleden was het tijdvak voor vintage meubilair bijvoorbeeld van 1910 tot 1990.

 

Waar kun je vintage meubels kopen?

Vintage meubels kun je op veel verschillende plaatsen vinden. Er bestaan antiek- en vintagewinkels die een groot aanbod hebben aan meubilair uit verschillende tijdsperioden. Sommige winkels zijn specifiek ingericht op antiek, terwijl andere zich focussen op vintage. Ook heb je de mogelijkheid om naar een rommel- of snuffelmarkt te gaan, hier wordt regelmatig vintage meubilair aangeboden. Ook kun je kijken bij online markten zoals bijvoorbeeld Marktplaats, Etsy of Ebay. Als je echt niks kunt vinden, vraag eens aan je opa of oma of die wellicht nog een pareltje op zolder hebben staan die je over mag nemen! Als je meer informatie wilt over waar je vintage meubels kunt kopen, check dan de 8 tips die wij hebben opgesteld!

 

Wat is het verschil tussen retro en Vintage?

Zoals eerder aangegeven komt vintage op dit moment uit de tijdsperiode van 1920 tot 1990. Retro is de de verzamelnaam van meubilair dat er wel oud uitziet, maar niet is. Retro is vaak geproduceerd om op vintage te lijken, maar omdat het niet uit de specifieke tijdsperiode van 1920 tot 1990 mag het geen vintage genoemd worden. Er is niks mis met retro, zie het als een inspiratie van een eerder uitgebracht design. Het ontwerp of model van retro meubilair doet je dan ook vaak denken dat het een vintage item is, maar dat is niet het geval! Je kunt vintage en retro ook uit elkaar houden door het verschil in kwaliteit. Retro is vaak massa geproduceerd en heeft een lagere kwaliteit dan echte authentieke vintage items.

Vintage meubels herkennen: 5 handige tips

Als het goed is heb je nu een beter beeld van wat vintage nou écht is. Nu kunnen we dieper ingaan op de veel gestelde vraag: Hoe kan ik vintage meubels herkennen?

Om het gemakkelijk te maken voor jou om je volgende vintage parel te vinden hebben we 5 tips opgesteld:

  1. Kijk naar het materiaal

    Vintage meubels werden vaak gemaakt met materialen van hoge kwaliteit. Veelgebruikte houtsoorten bij vintage meubels zijn teak, palissander, eiken en mahonie. Dit hout hoeft niet altijd vol te zijn, ook hout met een fineer laagje komt vaak voor bij vintage. Andere bekende materialen bij vintage items zijn messing, formica, chroom, zilver, hard plastic, rookglas of metalen wieltjes.

  2. Onderzoek het ontwerp

    Elke tijdsperiode heeft zijn eigen kenmerkende stijlen en ontwerpen. Als je op zoek bent naar een specifiek ontwerp of stijl, doe dan goed onderzoek naar de kenmerken die centraal staan in deze tijdsperiode. Het Bauhaus-tijdperk in de jaren 20 wordt bijvoorbeeld gekenmerkt door de strakke lijnen, symmetrie en simpliciteit. Het mid-century moderne design van de jaren 50 en 60 wordt gekenmerkt door organische vormen en hoge functionaliteit, en zo verder. Het leren van deze kenmerken kan je een goede hulp bieden als je op zoek bent naar bepaalde vintage stijlen!

  3. Kijk naar de constructie

    Vintage meubilair werd met tijd, aandacht en de beste materialen in elkaar gezet. Het vakmanschap van de producent is echt tot in de details van het item terug te zien. Kenmerkend aan vintage meubels is dat ze stevige constructies hebben, denk bijvoorbeeld aan een zwaluwstaartverbinding. Als het item glimmende rvs-schroeven bevat, is er een grote kans dat het niet vintage is. Vroeger gebruikte ambachtslieden namelijk vooral messing schroeven.

  4. Zoek naar merktekens

    Vintage meubilair werd vaak voorzien van een merkteken of markering van de ontwerper en/of bedrijf dat het geproduceerd heeft. Onze tip is dan ook om naar deze merktekens te zoeken. Denk bijvoorbeeld aan stempels of labels op onopvallende plekken, zoals de onderkant van een stoel of de achterkant van een kast. Bekende ontwerpers (zoals bijvoorbeeld Cees Braakman) en merken hebben vaak duidelijke handtekeningen of logo's die makkelijk te identificeren zijn, en jou kunnen verzekeren van kwaliteit. Ga je alleen niet te veel focussen op deze aanwijzing, niet alle meubels hebben een markering en na verloop van tijd kan een logo er ook vanaf slijten.

  5. Let op slijtage van het item

    Echt vintage meubilair vertoont vaak tekens van ouderdom, dat is natuurlijk ook niet gek. Over de jaren heen is slijtage niet te ontlopen. Let goed op natuurlijke slijtage zoals verkleuring van het hout of de lak, slijtage van de afwerking en gebruikssporen op plaatsen die dagelijks gebruikt worden. Het is belangrijk om in gedachte te houden dat niet ieder item wat slijtage vertoont vintage is, let daarom op de consistentie van de slijtage over het hele item. Als een dressoir alleen slijtage vertoont op het bovenste blad, hoeft dit niet te betekenen dat het vintage is.

 

Interessant artikel? Deel het!

Vorige
Vorige

Waar kun je het beste vintage meubels vinden? Wij geven je tips

Volgende
Volgende

Wie was Cees Braakman? De mysterieuze topontwerper