Waar kun je het beste vintage meubels vinden? Wij geven je tips

Waar vintage meubilair kopen tips

Of je nou op zoek bent naar een gave mid-century fauteuil, een uniek vintage dressoir of een Bauhaus-stijl bijzettafel, het vinden van het perfecte vintage meubelstuk kan een lastige klus zijn. Wij snappen het als geen ander! Voor sommige mensen is het vinden van vintage parels een makkie, terwijl anderen er weken of zelfs maanden mee bezig zijn. Ben jij dol op vintage, maar vind jij het lastig om die ene parel te bemachtigen? Dan helpen wij je verder. We hebben 8 tips opgesteld voor het vinden van vintage meubels, zodat jij als een echte professional op zoektocht kan gaan!

Wat zijn vintage meubels eigenlijk?

Vintage meubilair omvat meubelstukken die uit een specifieke tijdsperiode komen. Over het algemeen wordt meubilair als vintage beschouwd als het ouder is dan 30 jaar maar jonger dan 100 jaar. Op dit moment valt de 'vintage'-categorie binnen de periode van 1920 tot 1990. Meubels die ouder zijn dan 100 jaar worden als antiek beschouwd, terwijl meubels die jonger zijn dan 30 jaar worden geclassificeerd als modern. De definitie van 'vintage' verschuift met de tijd, het is wel steeds een tijdvak van 70 jaar. Benieuwd naar wat vintage is en hoe je vintage meubels kunt herkennen? Bekijk dan de 5 handige tips die wij opgesteld hebben!

Waar kun je vintage meubels vinden? 8 nuttige tips

  1. Marktplaats

    Marktplaats is het grootste Nederlandse tweedehands platform en is daarom ook reuze populair onder vintage-shoppers. Iedere dag komen er wel honderden advertenties bij met vintage meubilair, van vintage dressoirs tot vintage lampen en beeldjes, je vind het er allemaal. Hoe specifieker je zoekt op Marktplaats, hoe groter de kans dat je een bepaald item tegenkomt. Wij raden je aan om bepaalde zoekwoorden of verkopers op te slaan, zodat je als allereerste weet wanneer er weer nieuwe advertenties geplaatst zijn voor het item wat jij zoekt. Kijk wel goed naar de foto’s die bij de advertentie staan voordat je een afspraak maakt. Zo kun je potentieel teleurstelling voorkomen als je het item in het echt ziet.

  2. Rommelmarkten en vlooienmarkten

    Een andere populaire plek om vintage parels te vinden is op een rommel/vlooienmarkt. Er worden regelmatig grote markten georganiseerd, bijvoorbeeld de snuffelmarkt in de Brabanthallen in Den Bosch of de IJ-hallen in Amsterdam-Noord. Waar je wel rekening mee moet houden wanneer je rommelmarkten bezoekt, is om vroeg je bed uit te komen. De échte vintage schatten vind je namelijk vroeg in de ochtend voordat de massa komt.

  3. Kringloopwinkels

    De goede oude kringloopwinkels, een klassieker voor het vinden van vintage schatten! De kans is groot dat je bij kringloopwinkels veel vintage meubels tegenkomt. Kijk wel goed naar de conditie van het item en ook of er geen onderdelen missen. Een dikke tip van ons: als je op zoek gaat naar kringloopwinkels, filter dan eens op gemeentes met een hoog gemiddeld inkomen. Hierdoor wordt de kans groter dat je op een vintage designer item stuit.

  4. Online veilingen

    Sommige mensen denken dat veilingen duur zijn, maar dat hoeft absoluut niet! Online veilingsites zijn een hele goede manier om vintage schatten op te speuren en te kopen, maar wees wel voorbereid op concurrentie. Een populaire website is Catawiki, ze bieden een breed scala vintage items aan. Let wel op de verzendkosten, deze kunnen hoog oplopen bij grotere meubels!

  5. Buitenland

    Misschien is deze optie niet zo voor de hand liggend als de andere, maar ook in het buitenland zijn veel vintage schatten te vinden. Wij raden aan om eens een dagje over de grens te gaan en tweedehands winkels op te zoeken. Vaak is het aanbod in het buitenland een stuk verrassender dan in ons kleine kikker landje!

  6. Social Media

    Op social media zijn veel kleine aanbieders van vintage meubels aanwezig. Met name op Instagram kun je veel bedrijfjes vinden die een super leuk aanbod aan vintage hebben. Als je op zoek bent naar een specifieke stijl of een item, probeer dan eens met bepaalde hashtags te zoeken op Instagram! De aanbieders op Instagram doen het zware zoekwerk voor jou en jij kunt simpel een DM sturen als je wat leuks voorbij ziet komen!

  7. Familie

    Misschien moet je even slijmen bij deze optie! Vraag eens aan je opa, oma of je ouders of ze nog vintage meubilair hebben staan wat ze niet meer nodig hebben of graag kwijt willen. Wie weet als je ze héél lief aankijkt, krijg je het misschien nog gratis ook!

  8. Vintage- en antiek winkels

    Zowel online als fysiek zijn er veel aanbieders van vintage meubilair. Kijk eens op Google of je er wat kunt vinden bij jou in de buurt. Het enige nadeel wat je bij grote aanbieders hebt, is dat de prijs vaak het hoogst is van de opties die we gegeven hebben. Maar als je iets écht graag wilt, maakt de prijs niet meer uit!

 

Interessant artikel? Deel het!

Vorige
Vorige

Vintage en duurzaamheid: Dit is waarom vintage meubels super duurzaam zijn

Volgende
Volgende

Hoe herken je echte vintage meubels? Hier moet je op letten