Zelf vintage meubels restaureren? Hier zijn 6 handige tips en trucs

Zelf vintage meubels restaureren tips en trics

De vintage meubels die wij te koop hebben staan moeten soms eerst een opknapbeurtje ondergaan. Dat de kwaliteit van vintage meubels nou erg goed is wil natuurlijk niet zeggen dat ze niet vies worden of niet kunnen slijten!

Voor het restaureren van vintage meubels komt meer kijken dan alleen een sopje en een vochtige doek. Omdat vintage meubels oud en soms fragiel zijn, is een beetje aandacht, kennis en liefde niet overbodig. In dit artikel gaan we je daarom een aantal handige tips en trucs vertellen waarmee jij helemaal zelf aan de slag kunt gaan om je vintage parels weer een nieuw leven te geven! Ben je benieuwd naar wat wel en niet vintage is? Bekijk dan ons blog over vintage meubels herkennen!

  1. Maak een plan: We snappen dat je zo snel mogelijk wilt beginnen met het restauratie gedeelte, maar het is écht belangrijk om eerst een duidelijk plan te maken. Veel mensen beginnen bijvoorbeeld vol enthousiasme een kast te schuren en komen er gaandeweg achter dat ze toch andere gereedschappen moesten gebruiken. Vraag jezelf dan ook af wat je wilt bereiken! Als je van te voren een plan maakt met hoe je wilt dat de kast eruit komt te zien en welke gereedschappen en materialen het beste zijn voor dit resultaat, kun je een stuk zelfverzekerder beginnen.

  2. Kijk voor eventuele beschadigingen: Over de jaren heen kunnen meubels beschadigingen oplopen, dat is heel normaal en zeker niet erg! Voor het restaureren van meubels is het wel belangrijk om deze punten goed te kennen. Als je bijvoorbeeld een kast gaat schuren waar een stukje fineer los zit, kun je zomaar per ongeluk een groot stuk fineer eraf stoten. Dan ben je wel verder van huis! Inspecteer het meubel dus goed zodat je niet voor verassingen komt te staan.

  3. Voorzichtig schoonmaken: Begin met het voorzichtig schoonmaken van het meubel om oud vuil en stof te verwijderen. In de jaren 60 en 70 werd er in veel huishoudens volop binnen gerookt, wees dus niet verrast als er onaangename geurtjes naar boven komen. Wij raden aan om milde zeep en water te gebruiken, denk bijvoorbeeld aan Dasty, St. Marc of HG meubelreiniger. Vermijd harde chemicaliën die het hout kunnen beschadigen, vintage meubels kunnen erg delicaat zijn!

  4. Schuren: Schuren is vaak een belangrijke stap in het proces van restaureren. Omdat de lak op vintage meubels in veel gevallen oud en versleten is, kan het geen kwaad om deze te vernieuwen. Pas wel op! Gebruik altijd fijnkorrelig schuurpapier en schuur altijd in de richting van de houtnerf om krassen in het fineer te voorkomen. Wij raden aan om een schuurpapier met korrel 150 of 180 te gebruiken, bij vol hout kun je ook 120p overwegen. Wanneer je te fijn schuurpapier pakt, ga je het hout als het ware polijsten. Hierdoor zal het hout minder goed de nieuwe afwerking opnemen.

  5. Kies de juiste afwerking: Afhankelijk van het type meubel en wat je gewenste uitstraling van het meubel is, kun je kiezen voor lak, beits, olie of verf. Wij raden zeker aan om eerst de afwerking op een onopvallende plek te testen voordat je op grote stukken begint, dit scheelt je een hoop hoofdpijn als je het resultaat toch niet mooi vind. Kies vooral ook voor kwaliteitsproducten om het meubel af te werken, dit zorgt voor het beste resultaat en zorgt ervoor dat het meubel weer voor een lange tijd mooi blijft.

  6. Neem je tijd: Probeer de restauratie niet te haasten, goede dingen hebben namelijk tijd nodig! Het zou zonde zijn als je in het proces van restaureren ergens te snel te werk gaat waardoor het meubelstuk beschadigd of onherstelbaar raakt. Het restaureren van vintage meubels vereist geduld en aandacht voor ieder detail. Probeer altijd het eindresultaat in gedachten te houden, weet waarvoor je zo aan het zwoegen bent!

 

Interessant artikel? Deel het!

Vorige
Vorige

Zelf stoelen stofferen? Gebruik dit eenvoudige stappenplan!

Volgende
Volgende

Vintage en duurzaamheid: Dit is waarom vintage meubels super duurzaam zijn