Vintage en duurzaamheid: Dit is waarom vintage meubels super duurzaam zijn

Waarom vintage duurzaam is

Duurzaamheid speelt al jaren een grote rol in ons dagelijkse leven. Boodschappen moeten biologisch, kleding krijgt een tweede leven en steeds meer mensen gaan voor een elektrische auto. Het is dan ook niet gek dat vintage interieur zo ontzettend populair aan het worden is, het kiezen van vintage meubilair is namelijk een super milieubewuste keuze! Maar wat maakt vintage meubels zo duurzaam en waarom zou jij moeten overwegen om dat ene kastje op de woonboulevard te laten staan? In dit artikel gaan we alles vertellen over waarom vintage meubilair duurzaam is.

Meubels recyclen

Wanneer je een vintage meubel koopt, geef je bestaande items weer een tweede leven. Meubels worden vaak gedumpt bij het grofvuil en eindigen vervolgens op de brandstapel. Door tweedehands te kopen in plaats van nieuw, steun je de circulaire maatschappij en zorg je ervoor dat er minder meubels op de brandstapel komen!

Kwalitatieve materialen

Twee van de meest belangrijke kenmerken van vintage meubilair zijn de hoge kwaliteit van de gebruikte materialen en het vakmanschap waarmee ze in elkaar werden gezet. Meubels werden in deze tijd zelfs vaak met de hand gemaakt, dit zorgde ervoor dat deze meubels erg stevig waren en niet zomaar uit elkaar zouden vallen, en dat is gelukt! Doordat vintage meubels zo stevig zijn hebben ze een langere levensduur, dit zorgt ervoor dat je minder snel een nieuw meubel zult kopen!

Lagere ecologische voetafdruk

Om nieuwe meubels te produceren, zijn nieuwe grondstoffen nodig. Hout voor de meubelbranche wordt vaak gewonnen uit tropische regenwouden, wat lang niet altijd legaal gebeurd. Naast het gebruik van nieuwe grondstoffen wordt er ook veel energie verbruikt om meubels te produceren en stoot de meubelbranche door onder andere het transport veel CO2 uit. Alleen in Nederland stoot de meubelsector per jaar gemiddeld al zo’n 1,76 Mton CO2-eq uit. Door te kiezen voor vintage meubilair verlaag je je ecologische voetdruk doordat je een hoop nieuwe grondstoffen weet te besparen en uitstoot van vervuilend transport kunt voorkomen.

Minder verpakkingsafval

Het meeste plastic wat wij mensen consumeren, wordt gebruikt voor verpakkingsmateriaal. Plastic verpakkingen zijn verantwoordelijk voor ruim 44% van het totale plastic gebruik. Aangezien vintage meubilair al een hele tijd geleden geproduceerd is, hoeft er geen nieuw verpakkingsmateriaal gebruikt te worden om ze mee in te pakken en te vervoeren. Dit resulteert in minder afval en zorgt hierdoor voor minder impact op het milieu.

 

Interessant artikel? Deel het!

Vorige
Vorige

Zelf vintage meubels restaureren? Hier zijn 6 handige tips en trucs

Volgende
Volgende

Waar kun je het beste vintage meubels vinden? Wij geven je tips